Romantikus álmodozók nagy kedvence a csodálatos Bory-vár

Sokszor mi, nők gyakran már egy csodás virágcsokortól is meghatódunk, arról azonban ritkán ábrándozunk, hogy férjünk vagy párunk irántunk érzett szerelme jeléül várat építsen nekünk. Pedig  volt rá példa a történelem, nem is annyira a régmúlt történelem során. Bory Jenő felesége, Komócsin Ilona iránt érzett szerelme jeléül egy meglehetősen impozáns várat emelt két kezével, melyet közel 40 nyáron keresztül épített az örökké tartó szerelem és példamutató házasság szimbólumaként. Az ember itt egy rövidke időre egy mesebeli lovagvárban érezheti magát, ahol elfelejti a napi gondokat, megnyugszik, feltöltődik a temérdek gyönyörűség, csodás növények láttán.

bory var 01 bory var 02 bory var 03

Székesfehérváriak előtt nem ismeretlen a város egyik legfőbb nevezetessége, vonzereje, az igazi kuriózumnak számító Bory-vár. Aki azonban először jár a városban, annak azt tanácsoljuk jó szívvel, hogy szánjon időt erre a nem hétköznapi építményre, mely a város kertvárosi övezetében, az Öreghegyen található.
A várat Bory Jenő (1879-1959) szobrászművész és építészmérnök építette többnyire egyedül, a két kezére hagyatkozva, saját tervei és fantáziája alapján 40 nyáron keresztül, emléket emelve a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak. Ma az épület nagy része múzeumként látogatható, de a leszármazottak egy része még mindig itt él.
Az épület belsejében több száz, a legváltozatosabb technikával készült szobrot láthatunk, a falakat pedig elborítják a festmények. A romantikus lovagvár külső és belső tereiben a legváratlanabb helyeken tűnnek fel a mozaikok, üvegfestmények, díszkutak, de impozáns tornyokból, csigalépcsőkből, erkélyekből sincs hiány, így egyetlen zegzugot sem érdemes kihagyni a séta során.

bory var 04 bory var 05 bory var 06 bory var 07 bory var 08 bory var 09bory var 00

Az Európa-szerte ismert épületegyüttes napjainkban az örök szerelem szimbólumaként és a „székesfehérvári Tádzs Mahal”-ként él a köztudatban. Minden évben turisták ezrei keresik föl, a Guinness Rekordok Könyve pedig úgy jegyzi, mint a világ legnagyobb olyan épületét, melyet tulajdonképpen egyetlen ember alkotott.  Egyik legfőbb érdekessége, hogy a vár alapanyaga beton, amely anyag alkalmazásában Bory Jenő úttörőnek számított.

bory var 10 bory var 11 bory var 12 bory var 13 bory var 14 bory var 15 bory var 16 bory var 17

Egy nagyon látványos drónfelvétel a várról:

 

Cím: Székesfehérvár, Máriavölgy 54.
Telefon: 06-22-305-570 (Nyitvatartási időszakban minden nap 9:00 – 17:00-ig)
Parkolás közvetlenül a vár előtti területen lehetséges.A vár honlapján minden további hasznos információt megtalálsz.

 

Fotók: juno.hu

Hozzászólások

Hozzászólás