Ezt a várat érdemes megnézned, ha az Őrségben nyaralsz

Ha kicsit megtörnéd egy hosszabbra vett nyaralás egy helyben töltött egyhangúságát, és körülnéznél az adott vidék környékén is, netán a rossz idő miatt nem tudsz a strandon sütkérezni, akkor ideje elővenni a jó időben eltervezett ‘B’ tervet.
Aki az Őrség nyugodalmas, lenyűgözően szép vidékét választotta nyári kikapcsolódása helyszínéül, kétségtelen, hogy számtalan remek program, látnivaló közül válogathat. Ám ha picit kikukkantana a zöldellő őrségi lankák mögül, és egy napot “feláldozva” kicsit messzebb merészkedne, akkor ‘B’ terv gyanánt érdemes ellátogatni Güssingbe (Németújvár).
A kedves kis osztrák település Szentgotthárdról kevesebb mint fél óra alatt elérhető (18 km), nem nagy túra tehát, és bizton mondhatjuk, hogy a városka fölé emelkedő impozáns vár, valamint a várfalakról nyíló elbűvölő kiállítás és a vármúzeum gazdag kiállításai megérik a rövidke kiruccanást a határ túloldalára.
Akad látnivaló az Őrségben is, nem vitás, de ha már ott jársz, ne hagyd ki, látogass el a németújvári várba is!

Bármerről közelítjük is meg a várost, igen látványos képet nyújt, a vár igazi szépsége azonban a várdomb déli oldalán elterülő tavak felől szemlélve bontakozik ki leginkább

A güssingi vár (Németújvár) a XII. században épült, a XVI. és XVII. században a vár a Batthyány-család tulajdonában állt, akik a várat hatalmas erődítménnyé alakították át. A vár ma nagyon kedvelt kirándulóhelyként valamint kiállítási helyszínként funkcionál, nyáron pedig a güssingi várjátékok miatt igen népszerű.
A várhoz egy meredek, kövezett szerpentinúton jutunk fel. Aki nem bírja a meredek kaptatót, bátran használja a hegy oldalában kiépített modern felvonót.

IMG_20160819_130122 IMG_20160819_130407

IMG_20160819_132020 burstdavdav dav dav dav dav dav dav

A várból gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A németújvári várba felbaktatva (vagy felvonóval feljutva) nem csupán a Vármúzeum kiállításait nézhetjük végig, de a csodálatos burgenlandi vidékre nyíló kilátásban is gyönyörködhetünk.

güssing

güssing1

Hasznos tudnivalók
Cím: Güssing, Batthyanystr. 10
Telefon: +43 3322/43400
Nyitva tartás: Húsvét hétfőtől október 31.-ig K – V: 9 – 17.00
Belépő:
Felnőtt: 6,50 €, nyugd.: 5,50 €, gyerek, diák: 4 €.Felvonó: 2 € (felfelé); 1 € (lefelé)

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás