Otthon is végezhető lábtorna bütyök ellen

A lábfej leggyakoribb deformitásai közé tartozik a bütyök (hallux valgus), egy igencsak fájdalmas csontkinövés a lábunkon, a nagylábujj alapperce felett. Kialakulásában a rosszul megválasztott cipőkön kívül (emiatt sajnos nagyobb arányban fordul elő nőknél) a lúdtalpasság, valamint az örökletes hajlam is közrejátszhat.
Kialakulásának egyik oka a láb harántboltozatának süllyedése, ezt nevezi a köznyelv lúdtalpnak. A láb statikai helyzetének, a súly eloszlásának a megváltozása következtében a lábfej a lábujjak tövénél kiszélesedik, és a megváltozott nyomás hatására az inak a nagylábujjat a másik négy ujj felé húzzák. A nagyujj  rendellenes elhajlása miatt az alapperc az ellentétes oldalon jellegzetesen kitüremkedik, deformálódik.
A bütyök az egyik leggyakoribb ortopédiai megbetegedések közé tartozik. Okozója a láb statikai egységének megbomlása.
Ha a bütyök gyulladásba jön, az gyakran erős fájdalommal jár, így nagy problémát jelent a cipőválasztás. A lábbeli dörzsölése következtében ugyanis a deformálódott ízület feletti bőr könnyen kisebesedhet, sőt, fekély is kialakulhat.
Épp ezért kerülendő a magas sarkú, szűk, hegyes orrú cipők gyakori viselése, melyek szinte összepréselik a lábujjakat, dörzsölik, szorítják a lábfejet és a bütyköt is. Egy rosszul megválasztott cipő arra kényszeríti a nagylábujjat, hogy a kisujj irányába hajoljon. A cipőválasztásnál arra kell törekedni, hogy olyat válasszunk, ami nem szorítja össze a lábujjakat, oldalt pedig teljesen egyenes.
Természetesen mint mindent, a bütyök kialakulását is jobb megelőzni, és érdemes már a kezdeti tünetek megjelenése esetén is tenni ellene.
Ám ha már kialakult, és gyakori a fájdalom, akkor a szakorvosok általában műtétet javasolnak, igaz, sajnos ez sem jelent végleges megoldást, mert a legtöbb embernél kiújul.
Ami a megelőzést illeti és kezeléshez is ajánlott, az a gyógytorna, ami abban segít, hogy a láb struktúráját az izmok megfelelő tornájával és kezelésével állítja helyre.
 A gyógytornát persze jobb szakemberre bízni, de mindenképpen hasznos beiktatni néhány önállóan, otthon is végezhető tornagyakorlatot.

Ide kattintva további tornagyakorlatokat találsz bütyök kezelésére

Hozzászólások

Hozzászólás