7 tipp, hogyan tartsd életben a dézsás karácsonyfát

Nincs karácsony fa nélkül, ez nem is kérdés. De hogy milyet is válasszunk a három fő típus közül, az már nagyobb dilemma: vágottat, földlabdásat (avagy dézsás), esetleg műfenyőt?
A földlabdás fák manapság egyre népszerűbbek, választásuk környezetbarát cselekedet, ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy komoly kompromisszumokat kell kötni, ha erre esik a választásunk. Ideális megoldás lehet például újonnan kertes házba költözőknek, ha még van szabad hely a kertben.
Ha tehát a vágott vagy a műfenyő helyett idén inkább földlabdás vagy dézsás fenyőt választasz karácsonyra, eláruljuk, mire ügyelj a vásárláskor, és azt is, hogyan tarthatod életben a fát!

dézsás

1.) Milyen érvek szólnak az élő fenyő mellett?
A dézsás fenyőnek megvan az a sajátos varázsa, hogy él, ráadásul akinek nagy kertje van, az ünnepek elmúltával ki is ültetheti a fenyőcskét, így túl azon, hogy tesz egy kicsit a környezetünkért, még egy új kerti növényre is szert tesz. Ideális azok számára, akik még csak most költöztek kertes házba, és a kert benépesítésre vár. Továbbá nem hullatja a tűleveleit. Vásárlásával pedig még az utolsó pillanatban sem vagyunk elkésve, hiszen a vágott fenyővel ellentétben ennek nem árt, ha minél tovább a szabadban áll.
2.) Hol érdemes vásárolni?
Az élő fát lehetőleg kertészetben, faiskolában szerezzük be, ezek jó eséllyel túlélik a karácsonyt, ugyanis a nem frissen kiszedett, nem szakszerűen gondozott, sokat utaztatott fenyő sérülhet, így sajnos könnyebben elpusztulhat. Dézsás fenyőből a 4-5 éves, legfeljebb embermagasságú fácskák az ideálisak.
3.) Hogyan válasszuk ki a megfelelő fát?
Élő fa esetében ideális esetben 120-150 centiméter magas fát érdemes vásárolni, ezeknek van esélyük túlélni a számukra nagy sokkot jelentő fűtött belteret, és általánosságban elmondható, hogy minél kisebb a fa, annál könnyebben vészeli át az ültetést.
4.) Hogyan szoktassuk a beltéri klímához a gyökeres fenyőt?
24-én már korán vigyük be a fát, fokozatosan szoktassuk a magasabb hőmérséklethez, ami annyit jelent, hogy először egy nem túl meleg helyiségbe, például a teraszra, erkélyre, fűtetlen helyiségbe állítsuk, majd néhány óra elteltével helyezzük el a szobában. Ne állítsuk fűtőtest közelébe, viszont minél közelebb van az ablakhoz, teraszajtóhoz, annál jobb.
5.) Milyen törődést igényel a fűtött lakásban?
A zsákvászont, amely a földlabdát borítja, ne szedjük le, mert ez összetartja és védi a gyökérzetet.  Az élő fenyő legfeljebb tíz napig tartható a fűtött lakásban, a száraz levegőjű, meleg, beltéri klímát nem viseli jól, és ez idő alatt is sok törődést igényel. Földjét rendszeresen öntözni kell, páratartalom-igényét pedig vízpermettel lehet kielégíteni, ekkor azonban fokozottan ügyelj a fán esetlegesen elhelyezett izzósorra! Fűtőtest közelébe nem szabad állítani, keressük meg a legtávolabbi pontot a radiátortól. Padlófűtéssel ellátott lakásban helyezzük asztalra, vagy bármilyen magaslatra, ahol nem éri közvetlenül meleg.
6.) Mennyi ideig hagyható bent a fa, mikor vigyük ki a szabadba?
Az ünnepek elteltével (de legfeljebb 10 nap után) fokozatosan szoktassuk a fenyőt a hideghez, először védett, de fűtetlen helyiségbe, pl. garázsba vagy a folyosóra tegyük ki. Csak pár nap elteltével vigyük ki a szabadba és ültessük ki a kertbe. Erre bármely fagymentes téli nap alkalmas, azonban ha a föld fagyott, a kiültetésig hűvös, fagymentes, védett, világos helyen – udvar szélvédett zuga, erkély, terasz, lépcsőházban a folyosón – tároljuk. Ezt azonban ki is lehet védeni, méghozzá úgy, hogy már a  komolyabb fagyok előtt előkészítjük az ültetőgödröt, ahová majd az ünnepek után bekerül a fácska.
7.) És végül, de nem utolsó sorban egy esztétikai kérdés: hogyan lehet a földlabdát eltüntetni, pontosabban elegánsan elleplezni?

Korábbi írásunkban remek ötleteket találsz a dézsás fenyő elhelyezésére. Kattints ide a képekért >>
Összegezve: a földlabdás fenyőfa extra törődést igényel, és csak rövid ideig bírja a szobában. Ha nem megfelelően tartjuk,  rövid időn belül elpusztul, amivel eredendő célunkat nem fogjuk tudni elérni. Élő, dézsás fát annak ajánlott tehát választani, aki számára nem okoz gondot, hogy karácsonyfája legfeljebb 10 napig ékesíti otthonát, és vállalni tudja, hogy megfelelően tud gondoskodni a fáról az ünnepek után is, például kerti kiültetéssel, kölcsönzés esetében a fa visszavitelével.

Hozzászólások

Hozzászólás