Süss szilveszteri szerencsepogácsát, hogy malacod legyen!

A Szilveszterhez rengeteg babona, hiedelem kapcsolódik, melyek jó része a konyhával, pontosabban a sütés-főzéssel van összefüggésben. Az évnek ezen szakában mindannyian sokkal jobban szeretnénk a szerencsét, mint az év többi részében, és ezért is sütünk többek között újévi malacot, főzünk lencsét és még sorolhatnánk. A nagyon népszerű  szerencsepogácsa – vagy ha jobban tetszik, szilveszteri malac pogácsa – is ezen babonák körébe tartozik, aminek az a lényege, hogy az egyik pogácsában a készítője elrejt egy pénzérmét, a megtalálójára pedig nagy szerencse vár a következő évben.
Ha buliba készülsz, vagy vendégeket vársz, süss egy adaggal – garantáltan nagy izgalmat keltesz majd vele a társaságban.

Süss szilveszteri szerencsepogácsát, hogy malacod legyen!

A pogácsa alapvetően bármilyen pogácsa tésztából elkészíthető, a lényeg sokkal inkább a formázáson van. Gyúrjunk pogácsatésztát, amiből egyenlő számú nagyobb és kisebb méretű köröket szaggassunk ki.
A kiszaggatott nagy köröket picit vágjuk be felülről, ezek lesznek a malac fülei, amiket visszahajtunk majd, de előtte érdemes a nagy köröket tojással lekenni, hogy legyen mihez ragadni a tésztának. Az orrnak való kisebb köröket is a tojás segítségével illesszük az alsó korongra, majd szívószállal csináljunk két lyukat orrlyuknak. A szemeket pedig szemes borssal, mazsolával, tökmaggal vagy mogyoróval is díszítsük. Sütés előtt érdemes tojással átkenni az egészet.
A fentebb leírt mód csak egy a számos közül, a neten temérdek sok variáció található, nyugodtan szemezgess közülük. Ne feledd, az egyik pogácsába süss bele egy pénzérmét!
Tipp: Pogácsa receptek
Köménymagos sajtos pogácsa >>
Sajtos-túrós pogácsa >>
Töpörtyűs pogácsa >>
Túrós pogácsa >>
Krumplis pogácsa >>

 

Hozzászólások

Hozzászólás