Nem boszorkányság a szalagos farsangi fánk – ez a szalag titka

A farsangi szalagos fánknál nincsen jobb. Ez tény. Lehet mindenféle alternatív megoldást kitalálni, de a légies, pihe-puha tésztájú szalagos fánknak nincsen párja. No de mi is a fánk oldalán futó fehér szalagocska titka?
Nem kell semmi ördögi trükkre, cselre, ármánykodásra gondolni, csupán néhány nagyon egyszerű szabályt kell betartani a konyhában, melyek aztán szép szalagos fánkocskákat eredményeznek.
- Például nagyon jót tesz a tésztának, ha szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozunk. Ez annyit tesz, hogy ne dolgozzunk egyből a hűtőből kivett vajjal, tojással, tejjel, hanem már jóval a felhasználás előtt vegyünk ki mindent, és egy kicsit hagyjuk a konyhapulton állni.
- Az igaz nagy “titok” mégis a rendesen megkelt tésztában áll. Ha rendesen megkel a tészta, ráadásul többször is, biztos, hogy a közepesen forró olajban habkönnyűre sül majd. Ezt úgy érjük el, hogy ha kétszeresére kelt a tésztánk, akkor átgyúrással nyomkodjuk ki belőle a levegőt, és hagyjuk újrakelni. Majd a fánkok kiszaggatása után a nyújtódeszkán hagyva (és konyharuhával letakarva) kelesszük megint újra. Ezáltal könnyű, levegős tésztát kapunk, ami nem merül el az olajban, hanem szinte lebeg rajta, így az oldala sem tud átsülni úgy, ahogy az alja és a teteje, végeredményképp pedig kialakul a szalag.
- Az olaj legyen bőséges és jó meleg, de ne legyen túl forró, mert akkor csak kívülről ég meg a tészta, a közepe nyers marad, ha pedig nem elég meleg, akkor megszívja magát olajjal, (ezt segít kivédeni a tésztába tett rum). Egy szó, mint száz, közepesen forró olajban süssük ki a fánkok mindkét oldalát kb. 1.5-2 perc alatt.

Megnézem a receptet >>

Nem boszorkányság a szalagos farsangi fánk - ez a szalag titka

Hozzászólások

Hozzászólás