Így ints búcsút a téli lehangoltságnak – 8 hatékony tipp búskomorság ellen

Nincsenek mínuszok, hóakadályok sem nehezítik meg az életünket mostanság, mégis a tartósan borongós, esős, nyirkos időjárás mindenkire rányomja kicsit a maga nyomasztó bélyegét. A nap is csak nagy ritkán bújik elő, és ilyenkor hajlamosabbak vagyunk mi magunk is szürkébben látni mindent.
A hosszan tartó téli sötétség hatására könnyen kerülhetünk hangulatzavarba, csökkenhet érdeklődésünk, előfordul, hogy a  motivációnk sem az igazi, és nem találjuk a helyünket… Sőt, egyre nehezebben tudunk koncentrálni bizonyos dolgokra, mindez pedig negatívan befolyásolhatja mindennapjainkat.
Persze szerencsére hamarosan egyre később sötétedik, de a teljes tavaszi, fényárban és langyos meleg fuvallatban bővelkedő időre még várnunk kell kicsit. Hogy azonban addig is elviselhetőbbek legyenek a hétköznapok, megosztunk néhány igazán kivitelezhető, napi rutinba beilleszthető tevékenységet, melyekkel ki tudunk lendülni a passzív, negatív hangulatú gödörből.
Íme néhány egyszerű, de nagyon jó tanács, hogyan vidítsuk fel magunkat és küzdjük le a borongós hangulatot.
1. Hallgass madárdalt!
A tollasok éneke nagyon pozitívan hat mentális állapotunkra, és már napi 5-10 percnyi madárének is színesebben láttatja velünk a jövőt. Mosogatás, vasalás, teregetés közben, vagy ha épp azért nem csinálod ezeket az elfoglaltságokat, mert semmihez sincs kedved, akkor szóljon a háttérben madárcsicsergés (itt egy videó, de számos másikat találhatsz a neten).

 

2. Sétálj, mozogj a friss levegőn!
A mozgás örömet okoz, ennek hatására pedig endorfin szabadul fel a szervezetben. Végy erőt magadon, és akár egyedül is sétálj napi fél órát minimum. Hívd el a szomszédot, barátnődet, unokádat, hogy tartson veled, még akkor is, ha borús, nyirkos idő van, hisz a friss levegő nagyon jót tesz. A legjobb, ha akkor mész ki a szabadba, ha egy kicsit a nap is előbújik, így pluszban egy kis kis D-vitaminnal is töltődhetsz.

séta

3. Lazulj masszázzsal!
Egy jó masszázsterapeuta által megszabadulhatsz az izom és ízületi fájdalmaktól, felélénkül a vér- és nyirokkeringés, javul a szövetek oxigén ellátottsága. Az emberi érintés csodája is gondűző, fiatalító hatású. Lehangoltság esetén a masszázs tehát kiváló gyógyír, a kezek érintése, a lágy simogatás segít kilépni a feszültséget okozó gondolati körből, ráadásul egy jól megválasztott, kellemes aromájú illóolajjal kombinálva (például citrom, citromfű olaj) valóságos csodaszer. A masszázs egyáltalán nem luxus, sőt mi több, elengedhetetlen szükséglet egy hosszú, egészséges élethez.
4. Táncolj egy jót!
Válassz egy pörgős számot, és rázz egy jót, ha zavar, akkor, mikor nem lát senki. El sem hinnéd, hogy 5 percnyi táncolás (nem az a cél, hogy a tánctudásodat tökéletesítsd, az is bőven elég, ha úgy himbálod magad, ahogy jól esik) után mennyivel energikusabb, éberebb leszel, mintha csak akkor keltél volna ki az ágyból és még endorfin is termelődik azonnal. Például mint az alábbi videóban.

5. Párologtass illóolajat!
Néhány csepp egy kellemes illatú olajból a párologtatóba nem csupán nagyszerű illatot kölcsönöz otthonunknak, de még nyugtat, frissít is. A levendulaolaj például ellazulást elősegítő hatású, kedvezően hat pszichés állapotunkra, erősíti a pozitív hozzáállást és javítja a hangulatot. Egy másik nagyon hatékony olaj az édesnarancs illóolaj, melynek illata egyensúlyban tartja az érzelmeket, erővel tölti el a testet és a lelket. Nagyon hatékony a téli levertség és egyéb okból fellépő ideges letörtség kezelésére.
6. Nézz meg egy fergeteges vígjátékot!
Akár kedvenc filmedet is előveheted újra, ha megnevettet, már helyben is vagyunk, hiszen a nevetés adrenalint és endorfint választ ki, elősegíti a pozitív gondolkodást, oldja a stresszt, a belső feszültséget! Az is jó, ha moziban teszed mindezt, nem a kanapédon egymagad gubbasztva, és még nagyszerűbb, ha egy színházi darabra esik a választásod, hiszen itt egyszerre teljesül a “menj közösségbe” pozitív hatás is. Ötvözd hát a kettőt!
7. Egyél étcsokoládét, persze csak mértékkel!
A csokoládé valóban tartalmaz jótékony antioxidánsokat és más összetevőket, amik bizonyítottan jobb kedvre derítenek és fájdalomcsillapítóként is működnek. A csokoládé – hangsúlyozzuk, hogy a jó minőségű, legalább 70 százalék kakaótartalmú étcsokoládéról van itt szó – mértékkel fogyasztva növeli a boldogsághormon termelését. Borongós napokon  egy-egy falatka bizonyítottan javít közérzetünkön.
8. Ragadj ecsetet, vagy színes ceruzát és próbáld ki a felnőtt színezőket!

Az alkotás, azon belül is a rajzolás, festés, így például a kifestőkönyv stresszoldó hatása annak köszönhető, hogy miközben a színezésre fordítjuk minden figyelmünket, kikapcsoljuk a hétköznapi problémákat, így elterelődnek a gondolataink, melyek feszültséget okoznak számunkra. A pszichológusok is alkalmazzák a színezést, mivel kiváló terápiás módszer nemcsak a szorongással, de a depresszióval és a stresszel küzdőknek is, a mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatása miatt.
Ezen az oldalon ingyenesen kinyomtatható színező lapokat találsz. Csak kattints a kívánt kifestőre, mentsd le a gépedre, majd nyomtasd ki, és már el is veszhetsz a színek megnyugtató világában.

 

Hozzászólások

Hozzászólás