Influenza megelőzése egyszerű, hatékony és természetes módszerekkel – nem ördöngősség

Habár évről évre hangsúlyozzák a szakemberek, hogy az influenzával szemben csakis a védőoltás nyújthat megfelelő védettséget, mindig vannak, akik különféle okokból kifolyólag ódzkodnak beoltatni magukat. Bárhogyan is van, érdemes tisztában lenni azzal, hogy az influenza megelőzésére fontos odafigyelni, és néhány alapvető, már-már közhelynek számító szabályt betartani.
Ha bármilyen okból nem oltattuk be magunkat, akkor más módszerekkel kell megtennünk mindent annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük az influenza megbetegedés kockázatát.
Persze nem árt tudni, hogy az influenzavírusok változékonysága miatt az oltás sem garantál százszázalékos védelmet, így oltás ellenére is érdemes és fontos betartani az alábbi szabályokat!
Ahhoz azonban, hogy hatékonyan tudjunk tenni bármit is a fertőzés megakadályozása ellen, ismernünk kell a kórokozó terjedésének módjait, melyek a következők:
Az influenzavírus a fertőzött személy váladékaival terjed, például köhögés, tüsszentés, beszéd vagy légzés során úgy, hogy a másik személy közvetlenül érintkezik ezekkel a részecskékkel, vagy olyan felülettel érintkezik, melyet korábban a beteg is érintett. A vírus belégzés útján is terjed. Nagyon fontos, hogy ha már megbetegedtünk, akkor is tartsuk be az alábbiakat, hogy minél kisebbre szorítsuk a fertőzés továbbadásának lehetőségét. Ilyenkor a legjobb, ha otthon marad  beteg, nem megy közösségbe, amíg meg nem gyógyul.

Influenza megelőzése egyszerű, hatékony és természetes módszerekkel

Nézzük, mik is ezek az alapvető, mindennapi szabályok, melyek betartásával jelentősen csökkenthetjük a fertőzés veszélyét, vagy legalábbis elérhetjük, hogy enyhébb tünetekkel vészeljük át a betegséget:
1) Az influenza megelőzésének egyik leghatékonyabb módszere a rendszeres és alapos kézmosás, kézfertőtlenítők használata, felmérések szerint ugyanis a fertőzések 80%-a érintkezés útján terjed, és a kezeden lévő kórokozók bekerülhetnek a száj (szem) nyálkahártyáján keresztül a szervezetbe.
2) Mossuk meg az élelmiszereket is! Bele se gondolunk, de a zöldségek, gyümölcsök nagyon sok kézen átmennek, mire eljutnak hozzánk a konyhába, így feltétlenül mossuk meg őket fogyasztás előtt.
3) Támogassuk immunrendszerünket! Influenza járvány idején különösen fontos az immunrendszer megfelelő működésének támogatása, ezt megtehetjük vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedő táplálkozással (ilyenkor a savanyú káposzta, sütőtök nagyon aktuális magas C- vitamin tartalma miatt) illetve természetes étrend-kiegészítő készítmények fogyasztásával.
Különösen hatékony étrend-kiegészítők influenza járvány előtt: C-vitamin, D3 vitamin, Béta-glükán, Omega-3
4) Fogyasszunk sok meleg folyadékot, ugyanis a szájüregbe bejutó vírusokat lemossák, így a gyomorba jutva már nem tudnak tovább szaporodni.
5) Az immunrendszerünket nem csupán helyes táplálkozással illetve étrend-kiegészítőkkel tudjuk támogatni, karbantartani, elengedhetetlenül fontos az elegendő alvás és a stressz csökkentése. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás szükséges az immunrendszer optimális működéséhez.
6) A kórokozók órákig életképesek maradhatnak szinte bármely felületen, ezért a gyakran fogdosott tárgyakat az influenzás időszakban a szokásosnál gyakrabban érdemes áttörölni, időnként fertőtleníteni: asztal, kilincsek, távirányítók, játékok stb…
7) Kerüljük a zsúfolt, zárt helyeket! Járvány idején a fertőződés esélye csökkenthető a zsúfolt helyek elkerülésével. Ezt egyáltalán nem könnyű kivitelezni, de van, amiről lemondhatunk ebben a pár napban, hétben, amíg a járvány lecseng. Kerüljük például a mozikat, szórakozóhelyeket, esetleg tömegközlekedés helyett sétáljunk, gyalogoljunk, ha megtehetjük, hiszen mindezzel óvjuk egészségünket és csökkenthetjük annak esélyét, hogy egy beteg személy ránk tüsszentsen, köhögjön egy zsúfolt térben.
8) Végezzünk sóoldatos orröblítést, gargalizáljunk! Kevés sós vizet az orrüregbe fölszívva, majd azt kifújva öblögess naponta, az öblítő folyadék kimossa a kórokozókat, port, polleneket az orrüregből. Az is jó megoldás, ha sós vizet (egy teáskanál tengeri sót keverjünk bele 2-3 dl langyos vízbe) teszünk egy kiürült orrspray üvegébe, és úgy használjuk, mint az orrsprayt.

 

Influenza megelőzése egyszerű, hatékony és természetes módszerekkel

És ha már megbetegedtünk, akkor az alábbiakra figyeljünk oda:
9) Végtelenül egyszerű dolog, mégis sokan fittyet hánynak rá, hogy ha valaki megbetegszik, használjon zsebkendőt tüsszentéskor és köhögéskor, a használt zsebkendőt pedig használat után azonnal dobja a szemetesbe. A cseppfertőzéssel terjedő kórokozók esetében egy ilyen, apróságnak számító mozdulat is sokat jelent. Így nagy eséllyel elkerülhető, hogy másokat is megfertőzzünk.
10) Szellőztessünk rendszeresen! Ha beteg van a családban, fontos a rendszeres szellőztetés is, így a szoba levegőjében kevesebb eséllyel maradnak aktív kórokozók.
11) A gyakori kézmosás természetesen azokra is vonatkozik, akik már megbetegedtek. Ha épp nincs mód kézmosásra, az alkoholos törlőkendő használata javasolt.
12) A betegség alatt kerüljük mások társaságát. Ha valaki megfertőződik az influenza vírussal, csak a láz elmúlását követően menjen közösségbe.
13) Kerüljük a kézfogást, puszilkodást, amíg jobban nem leszünk!

Hozzászólások

Hozzászólás