Így készítsd az égetett tésztát – a tökéletes képviselőfánk titka

Hogy a lágy, habkönnyű, bár korántsem diétás krémmel megtöltött képviselőfánk tökéletesre sikerüljön otthon is, elárulunk néhány  jótanácsot, amitől az égetett tészta sütése nem  fog gondot okozni.
A semleges ízű égetett tészta semmi más tésztához nem hasonlítható, kívül ropogós, belül üreges és puha állagú. Elkészítése nem túl bonyolult, de azért egy kis pepecselést megkíván. Az interneten számos recept létezik, különféle mennyiségekkel megadva – még az alaprecepttel kapcsolatban is -, az elkészítés menete azonban minden esetben ugyan úgy kell, hogy történjen.
Válassz egy kedvedre való receptet, – mi ezt sütöttük meg, és nem csalódtunk - és tartsd be az alábbiakat.
Megnézem a receptet >> kepviselofank0122
1) Többször szitáljuk át a lisztet, ettől sokkal levegősebb tésztát kapunk majd. A forrásban levő vajas vízhez egyszerre adjuk hozzá a lisztet, ne apránként, mert különben könnyen összecsomósodhat. Fakanállal addig keverjük, amíg a massza elválik az edény falától és cipó formává össze nem áll, az „égetést” pedig addig folytassuk, amíg az edény alján vékony hártya képződik.
2) A masszát tegyük át egy keverőtálba, és hagyjuk hűlni pár percet, majd konyhai robotgép gyúrópálcás fejével egyenként dolgozzuk hozzá a tojásokat. Használjunk hozzá friss tojást.
3) A masszát töltsük habzsákba, és rózsákat formálva nyomjunk kis halmokat a sütőpapírral leterített tepsibe. Ha nincs kéznél habzsák, akkor kanállal is megoldható a formázás, csak kevésbé lesz dekoratív a végeredmény. Hagyjunk helyet a kis halmok között, mert a tészta sütés közben megdagad!
4) Használjunk lehetőleg teflonos sütőlapot, vagy szilikonos sütőpapírt, ezeket nem szükséges zsiradékkal lekenni, ha ilyen nincs otthon, akkor pedig kenjük meg a normál sütőpapírt vajjal, margarinnal,mert így könnyebben leválaszthatjuk majd a megsült tésztát.
5) Sütésnél fontos, hogy a sütő a sütés kezdeténél forró (200 fokos) legyen, majd 10 perc után csavarjuk lejjebb (180 fokra) a gázt, mert utána már pusztán szárítani kell a tésztát, így lesz finom ropogós. Ne legyünk türelmetlenek se, az első 20 percben ne nyitogassuk a sütő ajtaját! A tészta akkor van kész, ha a külseje aranybarna színt kap, és szárazra sült.
6) A sütési idő végén hústűvel szurkáljuk meg a fánkokat, így a belsejében keletkezett gőz szép lassan eltávozhat és nem esik össze a kisült tészta.
7) A fánkokat hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni legalább 10 percen át, utána töltsük be őket. Vaníliás, csokis, esetleg narancsos krémmel no meg természetesen tejszínhabbal igazán finom, de akár olvasztott csokoládéba is márthatjuk a semleges ízű alaptésztát.

Hozzászólások

Hozzászólás