Gyógyulj illatokkal – 8 illóolaj, ami nem hiányozhat a házipatikából

Az illóolajok növényekből kivont erős koncentrátumok, melyek legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szobahőmérsékleten is jelentős gyorsasággal elpárolognak. Mivel a növény valódi eszenciáját tartalmazzák, ezért csak kis mennyiséget kell belőlük használni.
Gyógyászati felhasználás során a légtérbe párologtatva, közvetlenül inhalálva, fürdőolajként, szájon át hígítva, kenőcsökbe, krémekbe, bedörzsölőkbe keverve alkalmazzák. Az illóolajok nagyon erős, pozitív hatással vannak a testre és a lélekre egyaránt.

illóolaj

“Az illóolajok rendkívül bonyolult kémiai vegyületek, melyek jelenlétének köszönhető terápiás hatásuk. Amennyiben egy illóolaj nem tartalmazza azokat a „gyógyító” összetevőket, melyek alkalmassá teszik egy-egy kezelésben való alkalmazásra, akkor nem érhető el az a hatás, amit várunk tőle. Vannak olyan olajok is, melyek másod- vagy harmad lepárlásúak. Minőségileg így alulmaradnak azoktól az olajoktól, melyek első lepárlásból származnak. A minőségi illóolajokat speciális vizsgálatnak vetik alá, mely garantálja a fent már említett kémiai összetevők pontos, százalékos arányát az adott illóolajban. (Tobai Ágota, aromaterapeuta)”
Aromaterápiának a növények természetes kivonatai, az illóolajok gyógyító célú használatát hívjuk. A természetben előforduló gyógyhatású növények összes előnyös tulajdonsága megtalálható az illóolajokban, melyeket terápiás vagy kozmetikai célokra alkalmaznak, és elősegítik az egészség megőrzését, a szervezet egyensúlyának fenntartását, helyreállítását, valamint jó közérzetet biztosítanak.

***

A 8 leghatásosabb szer, mely nem hiányozhat otthonról
levendula1) Levendula – sebgyógyító

Égési sebekre kiváló, jó hasznát vesszük, ha megégetjük pl. a kezünket. Miután leöblítettük a fájós testrészt hideg vízzel, kenegessük be levendula-illóolajjal.
Nagyon jó napégésre is. Ezen kívül antibakteriális, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és gombaölő hatású.
Ideális masszázshoz, mert keringésjavító, fájdalomcsillapító, görcsoldó, ezenfelül relaxáló, nyugtató és feszültségoldó hatású.
2) Teafaolaj – gombaölő, sebgyógyító

Közismerten hatékony és erős fertőtlenítő, gombaölő, sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatású. Enyhíti a légúti betegségek tüneteit, erősíti a szervezetet és az immunrendszert.
Bőrön alkalmazva pattanás ecsetelésére, herpeszre, zsíros bőrre is kiváló. Fürdővízbe téve lazítja a feszes izmokat (tejben elkeverve).
lemon-botanical-flower-leaves3) Citrom – fertőtlenítő

Mikrobaölő tulajdonsága miatt fertőzéses megbetegedések idején párologtassunk minden nap citrom illóolajat, 8-10 cseppet téve a párologtatóba. Baktériumölő, immunerősítő hatását a párologtatóban alkalmazva is élvezhetjük, de tehetjük immunerősítő masszázsolajba is.
Fertőtlenítő, légfrissítő, baktériumölő hatása közismert, ismert továbbá méregtelenítő, lázcsillapító, bőrpuhító, élénkítő hatása is.
4) Eukaliptusz – nátha ellen
Leginkább légúti megbetegedésekre alkalmazzák. Tehetjük párologtatóba, cseppenthetünk a fürdővízbe, inhalálhatunk vele.
Ha fürdővízben használjuk, akkor oldjuk fel előtte egy kis kanál tejszínben (vízben ugyanis nem oldódik).

illóolaj

5) Borsmenta – emésztés könnyítő

Élénkít, segít eloszlatni az álmosságot, így természetes módon csökkentheti a fáradságot, növelve az éberséget, és előmozdíthatja a tiszta gondolkodást. Erősíti az idegrendszert. Tehetjük párologtatóba, hogy elűzzük a szellemi fáradtságot, vagy 1 csepp illóolajat 1 csepp növényi olajjal keverve a csuklókra cseppentünk, és mélyen beszívjuk az illatot 5-ször egymás után.
Serkenti az emésztést, gyorsan segít, ha valakinek puffadása van és nem jó az epeműködése.
e9a58b39497000b6f01edc97f9f66db9--watercolor-illustration-blue-flowers6) Rozmaring – frissítő, élénkítő, segít koncentrálni

Ha enerváltnak érezzük magunkat, ez a legjobb szer.  A rozmaring illóolajának belélegzése segíthet a különböző agyi funkciók javításában. Erősít, élénkít, javítja a hangulatot, fokozza a kreativitást, segít tisztán gondolkodni.
Emellett revitalizálja a bőrsejteket, így különösen jó a zsíros bőr vagy haj ápolására.
7) Bazsalikom illóolaj – a fejfájás ellenszere

Kiváló görcsoldó hatású illóolaj, migrénes fejfájásra, menstruációs görcsre, izomfájdalmak enyhítésére alkalmazható. Idegerősítő, oldja a szomorúságot és a félelmeket. A fájdalmas területet 2-3 cseppel átkenve enyhül a fájdalom, oldódik a görcsös állapot.
8) Citromfű illóolaj – álmatlanság ellen

A citromfű olaj aromája belélegezve nyugtatja és ellazítja a lelket, segíti az idegrendszer egyensúlyban tartását. Feszült, ideges állapotban bele kell szagolni az üvegbe vagy egy zsebkendőre  csöpögtetünk 1-2 cseppet. Néhány perc után kellemesen ellazulnak idegszálaink. Ez a lazító hatás segít abban, hogy az alvás nyugodtabb legyen, ami létfontosságú a szervezet megfelelő működéséhez.
Soha ne alkalmazzuk az illóolajokat belsőleg! Ezek olyan töménységűek, hogy sok közülük akár mérgező is lehet, továbbá az illóolajok töménysége miatt nem szabad ezeket hígítatlanul használni, mert bőrirritációt okozhatnak.

Hozzászólások

Hozzászólás