Buranoi színkavalkád – a velencei lagúna legszínesebb szigete

Burano neve kapcsán a csipke szinte egyből beugrik mindenkinek, és aki már járt is ott, annak a szivárvány minden színe is felvillan, hiszen e kettő, a csipke és a színes házak jellemzően meghatározzák a velencei lagúna kicsinyke szigetét.
IMG_7036
A színpompás házakkal tarkított szigetre mindenképpen érdemes ellátogatni annak, aki Velencében jár – akár nyaralás, akár csak városnézés miatt –  feltéve persze, ha kíváncsi a városhoz tartozó lagúnák világára is, még akkor is, ha csak egy napig tartózkodik a környéken. Hihetetlen színorgia fogad ezen az aprócska területen, elsőre nehéz is befogadni ezt a pazar színhatást, mely még egy borús-felhős napot is képes vidámmá varázsolni.
burano1 burano3
A 12-es számú vaporettoval közelíthető meg a sziget, ami Velencéből, a Fondamente Nove állomásról indul, és Muranot is útba ejti, így ha valakit az üvegfújás művészete is érdekel, akkor  két legyet is üthet egy csapásra, mert itt is kiszállhat egy kicsit körbenézni. Kb. 40-45 perc az út Buranora, és maga a kis sziget is kb. 1 óra alatt bejárható, tegyük hozzá, rohamtempóban.
A szűk kis utcákkal, csatornákkal és aprócska hidakkal átszőtt Burano szigete nemcsak az ott lakók színpompás otthonairól híres, hanem a kézzel horgolt csipkékről is, hiszen a lakossága kezdetben halászatból és csónaképítésből élt, majd a 16. századtól a helyi asszonyok csipkekészítéssel kezdtek foglalkozni.
 A félreértések elkerülése végett mondjuk, nem a fotós ivott túl sokat, a torony valóban ferde ;-) – a város egyik nevezetessége, a ferde tornyú Szent Márton templom, amely a főtéren, a valamikori csipkekészítő iskolával szemben található, és már messziről kiemelkedik a környezetéből a sziget felé közeledve.
IMG_6988
Burano jellegzetesen ferde tornyú, Szent Márton temploma (Chiesa San Martino)
Burano
A Szent Márton templom ferde tornya a főtéren
IMG_7024
A szigetet a legtöbb látogató nem is annyira a csipke készítés fortélyai miatt keresi fel, hanem a hangulatos, élénk színűre festett házai miatt. A legenda szerint azért festették színesre a házakat, hogy a halászok még a legnagyobb ködben is hazataláljanak a tengerről.
A változatos színvilágot az önkormányzat feladata megtartani, a sziget virágkora óta mind a mai napig ők adják ki az engedélyt arra, hogy az egyes házakat milyen színűre lehet festeni. Nagy gondot fordítanak arra, hogy megtartsák a város azon tulajdonságát, amely közrejátszott Burano világhírnevében. Már a hajóról is látni a színes házakat, a kikötőbe érve pedig azonnal mindenki gépet/telefont kap a kezébe, és már kattognak is a fényképezőgépek az első színes házfalak láttán. Azonban a tömény színkavalkád még csak ezután jön.
IMG_6993
IMG_7008 IMG_7034 IMG_7009-2 IMG_7010 IMG_7023
Itt szinte minden ház színes és a lakók még meg is fejelik ezt azzal, hogy az ablakokba színes cserepeket, virágokat állítanak.
Ha a teljes szigetről szeretnénk képet kapni, érdemes elkalandozni a kiesőbb helyekre is, a fő turistaútvonal úgyis szinte mindig zsúfolásig van.
burano5 burano4 burano6 burano2
IMG_7032
IMG_7015
Burano a színes házakon kívül a csipke szigeteként is ismert, hiszen évszázadokon át a halászat és csónakkészítés mellett a csipkekészítés tartozott a sziget fő húzóágazatához.  A 16. századtól az asszonyok különleges csipkevarrási technikájának, a recitellának köszönheti hírnevét. A buranoi csipke hamarosan Európa legkelendőbb exportcikke lett. A mesterség hagyományait a Scuola del Merletto őrzi, amely az 1960-as évekig teljes tanítási idővel működött. Ma már inkább csak múzeumként tekinthető meg.
Buranon bárhova néz az ember, csipkét lát az utcai standokon, ám a valódi buranói csipkét a drágább boltokban találjuk.
Burano legfőbb nevezetességei: a főtéren található, 1872-ben létesített Csipkekészítő iskola (Scuola del Merletto), amely ma inkább múzeumként funkcionál (Museo del Merletto)
csipke1 csipke2
A főtéren áll Burano híres szülöttjének, Baldassare Galuppin (Burano, 1706. október 18. – Velence, 1785. január 3.) itáliai karmester, zeneszerző bronzszobra.
Szülőhelyére utal beceneve is: „Il Buranello”.
IMG_7026
Fotó: juno.hu

Hozzászólások

Hozzászólás