Fűszer és gyógyszer is egyben – bazsalikommal az emésztési problémák ellen

A bazsalikomot leginkább fűszerként ismerjük és használjuk, pedig gyógynövényként is számos esetben alkalmazható, hiszen bizonyítottan rendelkezik betegségmegelőző képességekkel.
Segíti többek között az emésztést, csökkenti a puffadást, a szélgörcsöket, csillapítja a köhögést, kezeli a bőrproblémákat, gyulladásokat, pattanásokat, és természetes úton oldja a stresszt, hogy csak párat emeljünk ki jótékony hatásai közül.

A bazsalikom a mediterrán konyha közkedvelt alapanyaga, kellemes fűszere friss salátáknak, paradicsomos ételekhez, tésztákhoz remekül illik. Nagyon kedvelt, egynyáriként termesztett fűszer-, és gyógynövény, de dísznövényként is mutatós. Magas illóolaj-tartalmú, jellegzetes, leginkább szegfűszegre emlékeztető, fanyar aromájú növény. Rengeteg fajtája van, levelei többnyire zöldek, virága pedig fehér színű. Antibakteriális hatásának köszönhetően nem csupán belsőleg, hanem külsőleg alkalmazva is jótékonyan hat az egészségre.

bty

A 30-50 cm magasra megnövő, élénkzöld színű növény meleg és napfénykedvelő.  Nedves, de jó vízáteresztő, laza szerkezetű talajt, és napos, védett helyet igényel.
Virágágy szegélyezésére, sőt balkonládába kiültetve is kellemes színfoltja a díszkertnek. Ha magról ültetjük, érdemes szem előtt tartani, hogy a bazsalikom mag fényre csírázik, tehát ne terítsünk rá földet!

 

basilA bazsalikom hatóanyagai

Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.

basilA bazsalikom gyógyhatásai

Az európai népi gyógyászatban a bazsalikom elsősorban a gyomor-bél traktusra gyakorolt hatásáról ismert.

  • segíti az emésztést
  • görcsoldó, antibakteriális és nyugtató tulajdonságai miatt enyhíti a puffadást
  • szabályozza az emésztést, csökkenti a felfúvódást, a bélgázképződést, szélhajtó hatású
  • kiváló étvágyserkentő, gyomornyugtató, így azok számára is hasznos, akiknek gond van a táplálkozási szokásaival

A fenti panaszokon túl egyéb esetben is hasznát vehetjük, mint alternatív segítség:

  • összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit, külsőleg toroköblögetőszerként is használatos, megfázás esetén csillapítja a köhögést
  • rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, kiegyenlítő, idegnyugtató hatású
  • kiváló természetes idegerősítőként megelőzheti a stresszes állapot kialakulását, a szorongást, nyugtalanságot, és alvásproblémákat
  • a leveléből préselt lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmas
  • kozmetikai szerekben is megtalálható, pattanások, aknék, mitesszerek ellen használható
tea

A kerti bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontás és étvágytalanság esetén alkalmazzák.  A gyógyitalt készíthetjük friss  növényből is. A teához a leveleket forrázzuk le 2-3 dl vízzel vízzel, 20 percig hagyjuk állni, szűrjük le. Evés előtt elfogyasztva étvágyserkentő, étkezés után fokozza a gyomornedvek működését, így megkönnyíti az emésztést.

 A bazsalikom igen változatos növény, számtalan faját, típusát, és változatát ismerjük. Léteznek zöld és bíborszínű, kis- és nagy-, keskeny- és ovális-, sima- és fodros levelű, eltérő illatú változatok

dav

Lila bazsalikom (Ocimum hybride)

A szép, sötétlila levelű bazsalikom is alapvetően egy fűszernövény, lenyűgöző színe miatt azonban pazar színfoltja lehet bármely veteményesnek, kiskertnek, virágágyásnak is. Hasonlóan alkalmazzuk, mint a zöld levelű változatot.

basilHol használjuk még?

Természetesen a konyhában, különösen az olasz ételek ízesítésére, fűszerezésére. A bazsalikom levele frissen vagy szárítva tökéletes fűszere a paradicsomos, cukkinis és tészta ételeknek, de ecetkészítésre is alkalmas és uborka savanyításánál is kellemes ízeket és illatokat ad. A házi ketchupot is megbolondíthatjuk vele, és tehetjük paradicsomitalba is. A főzéskor csak az utolsó pillanatban adjuk az ételhez, hogy megőrizzük az ízét.

A szárításhoz a bazsalikom csokrot fejjel lefele, naptól védett száraz helyen célszerű fellógatni, majd száradás után vagy finomra morzsoljuk, vagy egyben hagyjuk a leveleket, attól függően, hogy mire szeretnénk majd  felhasználni.

basil

Fontos tudni: A bazsalikom biztonsággal fogyasztható növény, ám terhes, szoptató nőknek vagy kisgyermekeknek csak fűszermennyiségben ajánlott. Gyógyszermennyiségben kúraszerűen, rövidebb ideig alkalmazható.

Fotó: juno.hu

Hozzászólások

Hozzászólás