Kirándulás tipp: őszi barangolás a tatai Öreg-tónál

Nem sok olyan város van hazánkban, ahol annyi tó lenne egyetlen településen belül, mint Tatán. Minden van itt, amire csak egy rövidke, akár egyetlen napba sűrített pihenés során vágyhatunk, de a Gerecse-hegység lábánál fekvő bájos városkát mégis egyik legfőbb vonzereje, az Öreg-tó kapcsán keresik fel oly sokan.
Nem csoda, a tó szűkebb és tágabb környéke is gyönyörű, ősszel ráadásul csodálatos színekben pompázik. Mindent összevetve Tata, és az Öreg-tó környéke tökéletes helyszín egy rögtönzött kiránduláshoz, egynapos természetjáráshoz.

Tata emblematikus tava a csodálatos környezetben elterülő Öreg-tó, mely méltán a város egyik legfőbb vonzereje. Ez a tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely még a honfoglalás előtt készült az Által-éren épített völgyzárógát segítségével. A tó „öreg” jelzője napjainkban valóban öreget, régit jelent, évszázadokkal ezelőtt azonban az „öreg” kifejezés inkább nagyot jelentett, ami  illik is a 200 hektáros vízfelületre.

 

Őszi barangolás  a tatai Öreg - tónál

Tata talán legjelentősebb jelképeként tartják számon az Öreg-tó partján álló Öreg-várat.  A tó partján található vízi vár a Lackffy család kezdeményezésére az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült, ma Tata egyik gyöngyszeme. Fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte, mint királyi nyaralókastély. A várban jelenleg múzeum működik.

Őszi barangolás  a tatai Öreg - tónál Őszi barangolás  a tatai Öreg - tónál IMG_1821

Az Öreg tó partján, a nagy fa árnyékában mesterséges szigeten áll Keresztelő Szent János szobra, Nagy Kovács Mária alkotása. A sziklaoromra helyezett műalkotás lábánál gyakran pihennek meg a kacsák is.

dav

Kirándulásra, kikapcsolódásra a tó körüli sétaút szolgál, mely mintegy 7,1 km hosszú, ami első hallásra talán hosszúnak tűnhet, ám 2-3 órás sétával könnyedén körbe lehet járni (természetesen egyéni tempó szerint lehet hosszabb és rövidebb is). A tó keleti oldalán haladó jó minőségű sétaút nagy része még nyüzsgő, lakott területet érint, déli, délnyugati része azonban kellemes,  árnyas erdőn kanyarog tovább, de szintén kifogástalan minőségű gyalogösvényen. A tókerülő sétaút azonban nemcsak a sétáért lelkesedőket, hanem a komolyabban sportolni -  kocogni, kerékpározni – vágyókat is vonzza. És nem utolsó sorban meg kell jegyezni, hogy az Öreg-tó Európa egyetlen olyan városi tava, melyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket. A vár, a tó és a tavat körülvevő táj egyvelege lenyűgöző összhatást nyújt, és ha csak egy napod van a kirándulásra, akkor is tökéletes választásnak ígérkezik. 

IMG_1802

dav

dav IMG_1820 IMG_1816-3 IMG_1809-3 IMG_1800

Ha még maradt kedved, időd akkor érdemes még felkeresni a Cseke-tavat és a mellette található Angolparkot is. A tó kedvelt horgászparadicsom, melynek partján hatalmas, koros platánfák sorakoznak, az egész parkot hangulatos kis sétautak szövik át, így szintén remek kikapcsolódást kínál.

IMG_1823 IMG_1825-2 IMG_1826-2Ha Tatán keresel szállást, találhatsz itt és itt is.

Foto: juno.hu

Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép szerzői jogvédelem alatt áll.  A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.

Hozzászólások

Hozzászólás